Om kakor på webbplatsen

På Stockholms stads webbplatser använder vi kakor (cookies). Kakor är små textfiler som lagras på din dator och som gör att vi kan följa vad du gör på webbplatsen. På så sätt kan webbplatsen anpassas för dig på bästa sätt.

Det finns två typer av kakor:

  • En permanent kaka ligger kvar på din dator under en bestämd tid.
  • En sessionskaka lagras tillfälligt i datorns minne under tiden du är inne på en webbsida. Sessionskakor försvinner när du stänger din webbläsare.

På Stockholms stads webbplatser använder vi kakor för att våra e-tjänster ska fungera, för besöksstatistik, för webbplatsundersökningar och för att – i förekommande fall – ditt val av stadsdelsområde ska följa med när du går till en annan sida på webbplatsen.

Kakor används av e-tjänster

Kakan som sparas när du loggar in i en e-tjänst behövs för att du ska kunna använda e-tjänsten. Den kommer ihåg att du är inloggad när du rör dig mellan sidor i e-tjänsten. Den kakan tas automatiskt bort när du loggar ut från e-tjänsten.

Teknisk tillgänglighet

Vi använder en kaka som samlar in information om ditt IP-nummer. Den mäter webbplatsens tekniska tillgänglighet såsom den tid det tar innan en sida laddas, eller om det av någon anledning inte går att komma fram till webbplatsen. Denna är en sessionskaka och tas automatiskt bort när du stänger din webbläsare.

Om du svarar på eller skickar ett meddelande via ett formulär sparas en sessionskaka för att komma ihåg att du har svarat på formuläret. Även här tas kakan bort automatiskt när du stänger din webbläsare.

Undersökningar

Ibland tillfrågas besökare om de vill svara på en undersökning om deras besök på vår webbplats. I de fallen sparas en kaka under en dag för att komma ihåg att besökaren har svarat på undersökningen, eller för att komma ihåg att besökaren tackat nej till att svara.

Ingen personlig information, som e-post eller namn, sparas om besökaren. IP-adress sparas inte heller, och samlas endast in tillfälligt i de fall som beskrivs ovan.

Så ställer du in användningen av kakor

Om du inte accepterar att kakor används kan du stänga av användningen av kakor. Det gör du i din webbläsares säkerhetsinställningar.

Du kan även ställa in webbläsaren så att du får en fråga varje gång webbplatsen försöker placera en kaka på din dator. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade kakor raderas. Se webbläsarens hjälpsidor för mer information om detta.

Aktivera kakor för e-tjänster med inlogg

Du behöver aktivera kakor i din webbläsare för att använda någon av Stockholms stads e-tjänster som kräver inloggning.

Post- och telestyrelsen tillsynsmyndighet

Post- och telestyrelsen, som är tillsynsmyndighet på området, lämnar ytterligare information om kakor på sin webbplats.