Bild på person som trycker, drar färg med rakel genom ramens finmaskiga nät.

Screentryck

Välkommen till Skarpnäcks Kulturhus screentrycksverkstad. Här kan du gå kurser i screentryck samt hyra verkstaden från tidig morgon till sen kväll för egna projekt.

Om screentryck

Screentryck, silkscreentryck eller serigrafi är en teknik som bygger på att färg, med hjälp av en rakel, pressas genom en tunn silkes- eller polyesterväv fastspänd i en ram. Med screentryck kan du exempelvis trycka dina egna t-shirts eller göra snygga affischer.

Hyra plats i screentrycksverkstaden

För att kunna boka screentrycksverkstaden ska du ha gått en grundkurs hos oss alternativt redan kunna trycka och ha medverkat på en av våra workshoppar (kurser och workshoppar finns samlade här nedan). När du sen vill boka mejlar du förfrågan med dag och tid till: skarpnackskulturhus.bokning@stockholm.se, alternativt ringer till vår reception på nummer 08-508 172 14. Observera att det först är när du fått ditt avtal som bokningen är genomförd.

Pris

Lokalhyra: 25 SEK per timme
Bestrykning & belysning (fotoemulsion, ram, skyddshandskar & skyddsglasögon): 40 SEK
Tryck (färg): 10 tryck kostar 50 SEK
Önskar du sedan trycka fler exemplar av ditt motiv kostar det 50 kr per 10 tryck.

För ungdomar mellan 16 och 25 år samt för pensionärer utgår 5 procent rabatt på hela bokningen/beställningen.

Kurser & workshoppar

Varje termin arrangerar vi kurser i screentryck/silkscreen, vilka ger deltagarna grundläggande kunskaper för att komma igång med att trycka egna motiv och arbeta självständigt i verkstaden. Vi arrangerar nu även workshoppar där du kan lära mer, båda av vår eminenta lärare, men även av andra tryckare. Workshopparna är även till för att lära känna de lokaler som hör till screentrycket.

Kursdatum hösten 2022

3 september, 22 oktober & 10 december kl. 1016.

Max 5 deltagare per kurstillfälle. Inga förkunskaper krävs. Biljetter köps genom tickster.com. Pris för vuxen 1000 kr, pris för ungdomar mellan 1625 år samt pensionärer är 625 kr. Efter genomgången kurs har du möjlighet att boka vår screentrycksverkstad och våra workshoptillfällen. 

Läs mer och boka här! 

Workshopsdatum hösten 2022

17 september & 12 november kl. 10—13.

Max 6 deltagare per tillfälle. Observera att förkunskaper krävs för att delta. Var och en arbetar med egna projekt och kan inspireras och ta hjälp av varandra och screentryckspedagog.

Worksshopen är för dig som redan kan grunderna i screentryck, inklusive arbete med fotoemulsion och belysning. Du kanske tidigare har gått en kurs någon annanstans eller här hos oss. Vi kör en snabbrepition för den som är osäker. På workshopen finns en lärare på plats som du kan fråga om hjälp med eventuellaproblem, du får chansen att träffa och inspirera dig av andra deltagare som trycker och om du behöver får du en genomgång av verkstan för att få tillgång till att boka den på egen hand.

Ta gärna med ett eget motiv att arbeta med, helst på A4 papper, vi kopierar upp på plast i verkstan. Övrigt material finns på plats, det ingår en tygväska eller t-shirt men du får gärna ta med eget material att trycka på också.

Biljetter köps på tickster.com Pris för vuxen 225 kr, pris för ungdomar mellan 16—25 år och pensionärer 180 kr.  

Läs mer och boka här! 

Uppdaterad