Jullovet 2020

På grund av rådande pandemi kommer årets program vara digitalt. Trots det kan vi erbjuda allt från filmer, workshopar till musikupplevelser. Se programmet nedan!

~ JULLOVSKURSER (inställda) ~ 

 

Screentryckskurs

På grund av regeringens nya beslut gällande Covid-19 har förvaltningen beslutat att stänga kulturhuset, fritidsgården & biblioteket! Detta innebär även att denna kurs tyvärr är inställd.

 

Kemilaboratoriet

På grund av regeringens nya beslut gällande Covid-19 har förvaltningen beslutat att stänga kulturhuset, fritidsgården & biblioteket! Detta innebär även att denna kurs tyvärr är inställd.

 

 

~ DIGITALT JULLOV ~

På grund av rådande pandemi presenterar vi även ett digitalt jullovsprogram. Det innehåller allt från filmer och teater till dansworkshops och utställningar. Mycket nöje under hela julen!

 

19/12

Bildkonst & skapande

Idag vill vi uppmuntra er till skapande! Vi vill tipsa er om dessa fantastiska digitala workshopar som Moderna museet gjort! Klicka på länkarna nedan och bli konstnär för en stund!

Skapa som Picasso!
Detta behöver du: Vita papper, vattenfärger, penslar, vatten, blyertspenna, sudd och en spegel.

Skapa som Tora Vega Holmström!
Detta behöver du: Vita papper, vattenfärger, penslar, vatten, sax, lim och en spegel.

 

21/12

Kortfilmsdagen

Idag är det årets kortaste dag, dagen då vintern är som mörkast och natten som längst! Det är också den nationella kortfilmsdagen, då en kan mysa i soffan ett helt dygn och titta på mängder av kortfilmer!

Utöver våra utvalda favoriter vill vi även tipsa dig om att gå in och streama film (gratis) direkt från Folkets bios kortfilms-festivaler runt om i landet. Pågår hela dagen!

För barn

Lördag i North Carolina (1986)
Sångerskan Cyndee Peters berättar ett barndomsminne om när tant Carries gris ska slaktas och alla ungar samlas för att få en skymt av händelsen. Rekommenderad från 5 år!

Mattpiskerskan (2018)

Vi får träffa farmor som piskade mattor med sådan fulländning att Sveriges idrottselit blev grön av avund. En humoristisk film som ställer en allvarlig fråga - vem belönas egentligen för sina prestationer? Av Anna Erlandsson och Maya Westlund.

Holly Hallonsten ger igen (2006)
Holly blir förnedrad av en kompis och vägrar gå till skolan. Kaxig leranimation om Girl Power, hämnd och basket. Rekommenderad från 7 år!

Binke kan inte flyga (1993)
Fin musikal om en fågelunge som blir kvar med kompisar och barnvakt när föräldrarna flyger söderut. Rekommenderad från 5 år!

För ungdomar & vuxna

Spårviddshinder (2018)
86-åriga Georgs bil har fastnat bland tutande bussar och bilar på spårviddshindret som Stockholms Stad beslutat att placera ut mitt i centrala Stockholm. Tanken var att leda bort biltrafik och skapa ordning, men resultatet blir kaos. En glädjande dokumentär från 2018 av Johan Palmgren.

Hopptornet - skulle du våga hoppa? (2016)
Höjdskräck i kombination med rädsla att inte klara trycket inför betraktarens ögon. Prisbelönt kortfilm från 2016 av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck.

Från morgon till kväll (1981)
En dag i konstnärinnan Kristina Elanders liv.

Guillaume Apollinaires fantastiska liv (1975)
En animerad film baserad på poeten Gunnar Hardings bok med samma namn.

 

22/12

Music maestro!

Vad vore livet utan musik? Idag vill vi tipsa om musik från olika delar av världen, några musikvideos, samt en dokumentär om en av Sveriges och Skarpnäcks hiphop-stjärnor.

För barn

Musiken har landat - arabiska!
Längre bort än vad man kan höra med blotta örat finns en tyst planet utan musik. Och trots att invånarna på planeten Tyst är musikinstrument har det aldrig existerat någon musik där- förrän nu

Zing!
En musikserie för alla åldrar ur det judiska kulturarvet. Till varje sång finns arbetsblad med fakta, sångtexter på originalspråk och svenska.

Kevins kurdiska soppa
Kemal Görgü berättar sin egenskrivna saga och Pedram Shahlai spelar och sjunger traditionell kurdisk musik.

För unga & vuxna

PSL- Nu kan Macky lämna gatan för musiken (2020)
Kort dokumentär om den unga stjärnan från Skarpnäcks berättelse. Hur han fastnade i ett hårt laglöst liv på gatan, men hur musiken presenterade en väg till ett bättre liv.

Tove Styrke – Sway (musikvideo från 2019)
Skatebordflips, tonårsromantik och dans ända tills solen går upp igen under en underbar sommarnatt. Nominerad till årets musikvideo på Grammisgalan 2019.

Lilla Namo – Ny bil(musikvideo från 2014)
Fiktion blandat med gatubilder och interiörer från Kurdistan.

 

23/12

Dans, dans & dans!

Nu dansar vi in julen! Idag vill vi bland annat tipsa om en film vi tidigare visat hos oss, nämligen den om dansarna Martha och Niki. En fantastisk film om dans, vänskap och kampen om att få ta plats (Niki är dessutom uppväxt här i Skarpnäck)!

En annan grej ni verkligen inte får missa är den digitala dansworkshopen X-mas moves som arrangeras av Subtopia!

Och för er som hellre rimmar än dansar kan vi även tipsa om bibliotekets rim-stuga.

FRÅN OSS ALLA, TILL ER ALLA,
GOD JUL!

För barn

Soon Swoon / Claire Parsons Co (dansfilm)
I ett blått rum med svart spegelgolv och grekiska kolonner möter vi två personer. Eller är de tre? Tillsammans tar dem med oss till parallella verkligheter där de möter översvallande känslor, egensinne och mod. Från 7 år!

Rimstuga via Zoom
Dan före dan, tyst i hela stan
Alla pysslar och fejar, bakar och grejar
Vad ska en gör om en inte får störa?
Kom till oss och rimma loss!
Vi slår in klappar och skriver rim på lappar
Hur kan vi nås? På Zoom förstås!

För alla barn mellan 8-14 (medföljande vuxna är också välkomna)
kl. 14:00-15:00
Anmäl dig här!

För ungdomar & vuxna

Martha & Niki- K-special (2016)
När de deltar i tävlingen Juste Debout i Paris står de inför möjligheten att vinna det finaste priset på den internationella streetdance-scenen, och därmed även bli de första kvinnliga världsmästarna.

Olsson – U (2017)
Tico jobbar som modell och skådespelare men älskar att dansa, vilket han gör i röken från grillen i artisten Christian Olssons barndomshem tills olyckan är framme och videon tar en tvär vändning. Årets musikvideo på Grammisgalan 2018.

X-mas moves
21-23 december och 7-8 januari ger fem professionella dansare digitala (och kostnadsfria) klasser i Feminine vibe, Streetdance, House, modern dans och K-pop.

 

28/12

Poesi för själen

Ett annorlunda år går mot sitt slut. Och det är väl i dessa stunder vi mer än någonsin behöver olika konstformer, för att få syn på våra tankar och känslor och att dokumentera. Dagens tips handlar om eller är poesi och visar förhoppningsvis prov på hur poesin kan hjälpa oss.

Emil Jensen – Samma värld

Mariama Jobe – Den här dikten

Åke Arenhill – Tänk att man blev en människa

Den svenska poesin
Hur har den svenska poesin utvecklats? Tillsammans med Allkonstnären Emil Jensen försöker vi reda ut om poesi kan se ut hur som helst idag.

 

29/12

Cirkus, akrobatik & trolleri

Många är ni som varje vecka deltar i kulturskolans cirkusgrupper i våra lokaler. Så idag tänkte vi visa olika former av scenkonst, samt tipsa om bibliotekets bokklubb.

För barn

Träna med Cirkus Cirkör
Även i pandemitider går det att hålla sig i form, här har vi letat fram tre träningsfilmer för er som vill träna hemifrån. 

Handstående!

Styrka!

Stretching!

Jullovsbokklubb
Fick du någon bra bok i julklapp? Och vad har du för läsdrömmar inför det nya året? Vi ger varandra boktips inför 2021 och glamourpysslar hattar och broscher inför nyårsafton.

För dig mellan 9-12 år, kl. 11:00-12:00
Anmäl dig här!

För unga & vuxna

Carl-Einar Häckner (2020) En isbjörnsaga
Med musik, monologer och kvalificerat nonsens skapar Carl-Einar Häckner "en isbjörnssaga för att hålla värmen".

 

30-31/12

Teater

Under året som gått har många besökt oss både för att se och för att själva spela teater. Men visst är det tur att teater också kan upplevas digitalt?

GOTT NYTT ÅR!

För barn

Pettson och Findus
Föreställning med Sven Hedman och Fanny Wistrand

För unga & vuxna

När själen darrar (2020)
En film om att följa sin dröm mot alla odds av Sara Sommerfeld. Adel Darwish är utbildad ingenjör men väljer att följa sin skådespelardröm…

 

1-7/1

Digitaliserade utställningar & annat kul

Vanligtvis kanske du hade besökt något av landets museer under julen. Men när vi inte kan komma till utställningarna får istället utställningarna komma till oss!

För barn

Pepparkakshus 2020, ArkDes
En annorlunda utställning och tävling, fylld av fantasifulla pepparkakshus. Delta genom att rösta på det bidrag du anser vara det bästa!

Labb & experiment, Tekniska museet
Här finner du experiment du kan genomföra hemma.

Robots, Teknisk museet
En av de mest populära utställningar som någonsin visats på Tekniska museet kan nu upplevas genom en digital guidad tur. Klicka på länken för att utforska på webben, eller för att ladda ned guiden som app till din iphone eller Android.

För unga & vuxna

Antirasistiska blickar, Mångkulturellt Centrum
Vissa bilder gör ont att se, andra ger styrka och lyckorus. Varje dag möts vi av bilder, i tidningen, på tv, på gatan, i bussen, tunnelbanan och i mobilen. Vi lever i en visuell kultur, där bilder formar vår uppfattning av världen, andra människor och oss själva.

Trans day of visibility 2020, Mångkulturellt Centrum
Mångkulturellt centrum har tillsammans med RFSL Stockholm producerat en utställning med fotografier från Transkalendern 2020. Transkalendern är en årlig väggkalender gjord av och för transpersoner.

Uppdaterad