Bild på person som trycker, drar färg med rakel genom ramens finmaskiga nät.

Kurs och verkstad i screentryck

I vår sceentrycksverkstad håller vi både grundkurser i screentryck och workshoppar. För att gå en grundkurs behöver du inga förkunskaper. Det behöver du däremot om du går våra workshoppar. Den riktar sig till dig som redan kan grunderna i textilt screentryck, inklusive arbete med fotoemulsion och belysning.

Om screentryck

Screentryck är en gammal grafisk tryckteknik som bygger på att färg pressas genom ett tunt finmaskigt nät fastspänd i en ram. Schabloner täcker de partier av väven som inte ska släppa igenom färg till papperet eller textilen under ramen. Man kan bara trycka en färg åt gången men genom att trycka nya lager färg på samma papper kan den slutliga bilden ha oändligt många färger.

Ta med ditt motiv

Den här kursen ger dig grundläggande kunskap i att trycka på tyg, från originalframställning till preparering av tryckramar, färgblandning samt tryckning och rengöring.

Innan kursstart är det bra om du har tagit fram ett enkelt motiv som du vill trycka. Det ska vara utan skuggor och helst utan för många små detaljer.

Efter genomförd kurs har du möjlighet att boka våra workshoptillfällen där du kan jobba med egna projekt tillsammans med andra samt med screentryckskunnig närvarande. När du känner dig redo kan du också hyra screentrycksverkstan själv och boka fortsättningskurser.

Observera att eget tryckande måste ske i anslutning till genomförd kurs. Går det ett år eller mer utan aktivitet i Skarpnäcks kulturhus måste man gå om kursen eller delta i en workshop innan man får boka själv.

Kursbeskrivning

Under kursen får du lära dig baskunskaperna (inga förkunskaper krävs) för att själv kunna trycka dina bilder på tyg. Vi går igenom de mest grundläggande kunskaperna, från originalframställning till preparering av tryckramar, färgblandning samt tryckning och rengöring. Inför kursen är det bra om du funnit eller skapat ett enkelt motiv som du vill trycka. Det ska vara utan skuggor och helst utan för många små detaljer.

Efter kursen har du möjlighet att boka vår screentrycksverkstad och våra workshoptillfällen. Observera att eget tryckande måste ske i anslutning till genomförd kurs, går det ett år eller mer utan aktivitet i Skarpnäcks kulturhus måste man gå om kursen eller delta i en workshop innan man får boka själv.

Det jag tycker bäst om med screentryck på textil är att det med enkla medel kan se riktigt proffsigt ut.

Elias screenpedagog

Kursdatum våren 2023

11 mars, 15 april och 13 maj kl. 1016.

Max 6 deltagare per kurstillfälle. Inga förkunskaper krävs. Biljetter till kursen köps genom tickster.com. Pris för vuxen 1000 kr, pris för ungdomar mellan 1625 år samt pensionärer är 625 kr. Efter genomgången kurs har du möjlighet att boka vår screentrycksverkstad och våra workshoptillfällen.

Missa inte viktig information!

När du bokar via Tickster får du valet att inte dela personlig information med oss (GDPR!). Notera att vi innan kurstillfället brukar skicka kursinformation till dig via mejl. Om du tackar nej till att dela personlig information, kan vi inte kontakta dig och du kanske missar viktig information. Det är förstås valfritt att ändå välja att dölja personuppgifter som mejl, telefon och adress.
Läs mer och boka här! 

Workshoppar våren 2023

18 mars, 29 april och 20 maj kl. 10—13.

Max 6 deltagare per tillfälle. Observera att förkunskaper krävs för att delta. Var och en arbetar med egna projekt och kan inspireras och ta hjälp av varandra och screentryckspedagog.

Workshopen riktar sig till dig som redan kan grunderna i textilt screentryck, inklusive arbete med fotoemulsion och belysning. Du kanske tidigare har gått en kurs någon annanstans eller här hos oss. Vi kör en snabbrepetition för den som är osäker. På workshopen finns vår lärare Elias på plats som du kan fråga om hjälp med eventuella problem. Du får chansen att träffa och inspireras av andra deltagare som trycker och om du behöver får du en genomgång av verkstan för att få tillgång till att boka den för framtida projekt på egen hand.

Ta gärna med ett eget motiv att arbeta med, på egen USB-sticka eller utskrivet på A4-papper. Vi kopierar upp på OH-plast i verkstan. Övrigt material finns på plats, i kursavgiften ingår en tygpåse eller t-shirt.

Efter genomgången workshop har du möjlighet att boka vår screentrycksverkstad.

Pris för vuxen 225 kr, pris för ungdomar mellan 16—25 år och pensionärer 180 kr. 

Du anmäler dig till workshopen genom att mejla till: skarpnackskulturhus.anmalan@stockholm.se 

Om screenpedagogen Elias

Elias Dahlär en ung konstnär och konsthantverkare utbildad vid Östra Grevie Folkhögskola i Skåne och Konstfack i Stockholm. Han ägnar sig åt en rad olika hantverk, från metall och trä till textil. Hos oss i Skarpnäcks kulturhus arbetar Elias som konstpedagog och håller i grundkurser och workshops i vår screentrycksverkstad.

— Det jag tycker bäst om med screentryck på textil är att det med enkla medel kan se riktigt proffsigt ut. På grundkursen går vi igenom screentryckets alla steg, och det är mycket som ska hinnas med på en dag. Min förhoppning är att man vid dagens slut har i alla fall ett tryck man känner sig nöjd med. Några mästerverk kan man nog inte förvänta sig då screentryck precis som andra hantverk kräver övning. Det är roligt med screentryck, och extra kul att man kan trycka på användbara saker, örngott, t-shirts och tygpåsar till exempel.

Uppdaterad