Trädporträtt – Inblick i ett konstnärskap

Den planerade utställningen under perioden 27 februari – 10 april 2021 med Maura Tavares har, på grund av pandemin, fått ta ny form. Den fysiska utställningen ersätts med ett konstnärsresidens samt en digital inbjudan i hennes konstnärskap.

Foto: Hjalmar Bergom Larsson

I sitt konstnärliga arbete porträtterar Maura just nu träd från olika platser. Träd som tillsammans skapar en form av skog. Då utställningen blev framskjuten ville Maura därför komma till Skarpnäck och måla av några av träden som omger kulturhuset. Som ett sätt att lyfta in platsen i den nu framflyttade utställningen (mer om när utställningen tar plats inom kort).

Det ni kommer att kunna följa via denna sida under perioden 27 februari – 10 april är alltså skapandet av trädporträtt och mycket av det som hör till Mauras skapandeprocess. Ni får gärna lämna reflektioner på formatet och materialet via: konstfoajen@stockholm.se

 

Kort om Maura

Maura Tavares (f 1974) är en konstnär med rötter i Sverige, Indien och Italien. Hon fick sin grundläggande konstnärliga utbildning vid Florence Academy of Art i Italien i slutet av 1990-talet och har sedan dess gradvis utvecklat sin bildkonst med stark tyngdpunkt i det klassiska oljemåleriet.

 

Skapandeprocessen

I slutet av varje vecka summeras och publiceras den gångna veckans progression i form av bilder, videos och texter.

 

Vecka I

 

Första dagen i Skarpnäck var väldigt trevlig och rätt så produktiv. Vädret var underbart, så jag lyckades måla utomhus i nästan två timmar.

Efter det gick jag in i ateljén och preparerade några dukar för den närmaste veckan. Jag spände upp limgrunderad linneduk på två spännramar, och blandade till en Gesso-blandning av krita, linolja och pigment. När detta har torkat (om ett par dagar) lägger jag på ett lager till.

 

Vecka II

 

VIDEO - Maura spänner upp duk på ram

 

VIDEO - Första lagret färg

 

 

Den här veckan har jag målat vidare. Jag har även preparerat flera dukar - spänt upp dem på spännramar och grunderat vissa av dem. På några behåller jag linneytan, så jag målar direkt på den limgrunderade duken och kan på så vis låta vissa linnepartier lysa igenom färgen, vilket syns i det filmklippet ovan.

 

Vecka III

 

VIDEO - Träd och omgivning

 

Den här veckan målade jag inomhus igen, det kändes fortfarande för kallt för att stå ute. Jag hade frågat om jag fick måla några av dem som jobbar i Skarpnäcks Kulturhus, och idag fick jag chansen! Dharana satt modell i nästan en timme, så vi hann prata om ganska många spännande ämnen under tiden. Bilden kommer behöva några till sessioner - bland annat för att måla trädet som syns genom fönstret!

Jag fortsatte också på porträttet av det träd jag valt ut som det centrala för trädutställningen jag kommer ha i höst, och lyckades avsluta bilden mot slutet av veckan.

 

Vecka IV

 

VIDEO - Ett träd växer fram

 

Fråga: Varför började du måla?

Maura svarar: "Jag började måla när jag var liten, sedan dess har det funnits som ett starkt behov under hela mitt liv. Det som har varierat har varit hur stor plats jag låtit måleriet få - och de senaste sex åren har jag skapat allt mer plats åt det. Ju mer jag målar, desto starkare blir driften att fördjupa och utforska måleriet. Jag har fått stark inspiration av andra konstnärer omkring mig, men också av allt jag ser runt mig i vardagen - människor, träd, föremål. Jag möter någon eller någonting, och mitt sätt att lära känna den personen eller det objektet bättre är att måla det hela."

 

Vecka V

 

Den här veckan har jag målat vidare på flera bilder, men också börjat på ett porträtt där perspektivet är mer som en närbild. Träden får olika framträdande roll i de olika bilderna. Det är fortfarande inte riktigt sånt väder att det har funkat att vara utomhus, så träden får jag måla genom fönsterrutan. Hoppas nästa vecka blir bra för utomhusmåleri!

Målning av en kvinna som håller i ett barn 

 

Vecka VI

 

Nu är den här etappen av Skarpnäcks-projektet klar! Hittills har det innehållit måleri av träd (mest målade genom fönster), snabba porträtt av några Skarpnäcksbor och en trädmålarkurs för barn. Det har varit väldigt roligt att utforska Skarpnäcks Kulturhus och dess närmiljö genom måleriet! Eftersom det blev så kallt och ateljéplatsen hade så små fönster kunde jag inte helt begränsa mig till att måla träd, utan fick anpassa och bredda projektet till att måla mer allmänt dokumenterande här på platsen. Väldigt roligt, och spännande att se hur den konstnärliga processen fått leva sitt eget liv.

Att måla träd tillsammans med barn i från 10 till 15 år var kul. Alla kursdeltagarna var fokuserade och nyfikna på att utveckla sin förmåga att blanda olika nyanser och hitta precis rätt brun eller just den gråblåa färg som himlen hade just bakom trädet. Sista dagen hann jag även måla ett par av barnen medan de stod vid sina stafflier.

Några bilder har jag kvar att måla - nästa vecka ska jag måla på biblioteket, sen vill jag även måla några av träden utanför huset när de står i blom. En del utomhus-måleri i Bagarmossen och Orhem kan det också bli.

Fråga: Har du något mål eller något du skulle vilja uppnå med eller genom ditt konstnärskap?

Maura svarar: Jag vill hitta ett sätt att undersöka världen och genomföra forskningsprojekt genom måleriet. Att dokumentera det jag ser, genom mina bilder - det jag tycker är intressant målar jag. Vissa gör intervjuer eller fotograferar. Jag målar! Genom bilderna kan jag förmedla till andra hur jag ser på olika fenomen.

 

Avslutande ord

Som ett avslut på detta residens vill vi på Skarpnäcks kulturhus tacka dig Maura för ditt arbete hos oss under dessa veckor. Det har varit intressant och inspirerande att få bli inbjuden i ditt konstnärskap och några av oss till och med blivit en del av konsten, då du målat av både anställda och besökare.

Vi vill även uppmärksamma alla som följt denna process att Maura kommer ställa ut hos oss till hösten: Vernissage i slutet av oktober 2021, så följ oss via Facebook eller kika in regelbundet här på hemsidan.

Skicka även gärna några ord till konstfoajen@stockholm.se om vad du tyckte om formatet och att ta del av konstnärliga processer på detta sätt: Vad var bra? Vad kunde varit bättre? Vad kunde det vara mer av?

Uppdaterad