Pul So


 

VAD FÅR HJÄRTAT ATT SLÅ?

I samtal med kardiologen Lars Rune sökte Sofia initialt svar beträffande den fysiologiska orsaken till våra bultande hjärtan. Utforskandet stannade inte vid det enbart vetenskapliga; hon grävde vidare, djupare, ur ett konstnärligt perspektiv, och sökte efter svar på frågor som: Vad finner vi värt att leva för? Vad händer när pulsen upphör? Fortlever pulsen i det som avstannat?

 


OM SOFIA CASTRO

Sofia är en dansare och koreograf som främst intresserar sig för flamenco och möjligheten att fördjupa och utveckla dansstilen. Redan som barn upptäckte hon sin stora kärlek till dansen. Hon föll senare för flamencons uttryck, flyttade till dess ursprungskälla, Sevilla, där hon var bosatt och yrkesman under 10 år.

Hennes tidigare verk har presenterats på såväl traditionella flamencoscener som på scener för nutida scenkonst. Hon har sin bas i Sverige, men verkar inte sällan internationellt i olika samarbetsprojekt.

Collectivo Xx

Kopplingen mellan "Colectivo Xx" och Sofia Castros Pul So är den brasilianska författaren, Ferreira Gularts, poem "Tradusir-ze". Colectivo Xx, som är en grupp kvinnliga fotografer (Laura Acevedo, Sophia Ferrari & Maria Emilia Parola) verksamma i Uruguay, fann Sofias arbete och noterade en stark sammankoppling med Gularts poem. Poemet blev alltså utgångspunkten till deras, då, framtida samarbete.

"Tradusir-ze" behandlar den mänskliga dualismen: Å ena sidan det sociala (vardagliga rutiner, vanor, språket, kunskapen) och å andra sidan det individuella/intima (ensamheten, flyktigheten, frånvarandet, närvarandet, förlusten). Hur det är att genomtränga denna spänning och att fortskrida. Är det en fråga om liv och död? Är det det som är konst?

Det är inte orörligheten/stillheten av en bekräftelse utan rörelsen av en tvekan/obestämdhet.

Kontaktuppgifter:
e-post: sofiacastroflamenco@gmail.com

hemsida:
http://www.sofiacastro.net/

 

Uppdaterad