Hog Farm – bilder från hippielägret på Skarpnäcksfältet 1972

I år är det 50 år sedan som FN höll en miljövårdskonferens i Stockholm. Samma sommar, 1972, arrangerades ett läger på Skarpnäcksfältet. Några sade att det var ett hippieläger, andra påstod att CIA arrangerade det för att förhindra demonstrationer mot Vietnamkriget. Arkivarien Lars Gogman arbetar på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek och har samlat bilder, tidningsklipp och texter från tältlägret, som blir en utställning med vernissage den 12 juli, kl. 14.

Den 5–16 juni 1972 hölls FN:s första miljövårdskonferens i Stockholm med 113 representerade länder. Konferensen ledde till få konkreta resultat, däremot anses den ha haft en ideologisk betydelse då mycket av det senare internationella miljöarbetet byggt vidare på vad som startades i Stockholm. Bland de konkreta resultaten blev att FN:s miljöprogram bildades och man beslutade också att den 5 juni skulle utses till världsmiljödag.

Förutom politiker samlades olika miljögrupper i Stockholm: Folkets forum, Miljöforum, Life Forum, Dai Dong, Pow Wow och OI-kommittén vilka formulerade alternativa synsätt på ekologi och miljöpolitik.
Medlemmar ur Pow Wow hade 1971 haft kontakter med amerikanska miljögrupper om att arrangera ett tältläger och en musikfest i samband med miljökonferensen. Stewart Brand gillade detta initiativ. Han hade givit ut en katalog, The whole earth catalog (WEC), tjänat mycket pengar på denna och var beredd att satsa pengar i Stockholm: – I had some extra money from the success of the Whole Earth Catalog, which was a nonprofit organization, so I deployed it to help out with the event in Stockholm.

När Stewart Brand och hans vänner kom till Stockholm den 23 mars 1972 hade dock Pow Wow gått ihop med andra organisationer till en alternativrörelsens egen miljökonferens under namnet Folkets forum (FF). Man kallade sig antiimperialister och fokus hade flyttats från ekologi till vänsterbudskap.

Stewart Brand kom från den amerikanska hippiekulturen där frihet, personligt självförverkligande, do it yourself, stod i centrum. Mötet mellan amerikanerna och FF blev en katastrof.

FF:s representanter var inte nöjda med amerikanernas ställningstagande och dessutom fanns det produkter i WEC som inte passade, av både politiska- och smittoriskskäl. Erbjudandet om pengar till tältläger och verksamhet avvisades och amerikanerna lämnade mötet. Stewart Brand var på väg att bli den svenska alternativrörelsens främsta fiende.

Stockholms politiker blev nu rädda för att ungdomarna skulle bli till problem under konferensen och ställde därför upp med militärkök, toaletter, sophämtning, ved och ett antal tält som skulle kunna härbärgera 2 000 personer. Röda korset och socialförvaltningen lovade att komma med personal.

I slutet av maj 1972 anlände amerikanerna med två flygplan till Stockholm. En grupp kallade sig Life Forum och en annan grupp Hog farm, kända från Woostockfestivalen: 'Good Morning...What we have in mind, is breakfast in bed for 400 000 people.' Hog farm var nu staben som skulle organisera tältlägret i Skarpnäck.När Hog farm kom till Stockholm fanns ingen organisation som tog emot dem. Alternativrörelsen hade vänt dem ryggen och deras aktivister var förbjudna att ha något med dem att göra.

En av dem som trots förbudet stod i regnet och väntade var Lars Ingemar. Han blev citerad i Aftonbladet: 'De här människornas "runda" livsfilosofi är fantastiskt vacker. Ringen, cirkeln, det runda är deras livssymbol. De bor i en ring. De dansar i en ring, de omfamnar varann. De gläds med varandra och genom att sluta sig i en cirkel stänger de ute aggressionerna.

Då alternativrörelsen vänt ryggen åt Hog farm blev det den lokala ungdomen som tog över arbetet. De kom från Bagarmossen, Farsta och Hökarängen och hjälpte till med att bygga scen och resa tält. Lägret var ganska oorganiserat och ungdomarna trodde att det skulle bli som Woodstock, men riktigt så blev det inte.

Många proggband valde trots förbudet att spela i Skarpnäck: Fläsket brinner, Träd Gräs & Stenar, Blå tåget, Kebnekaise, Mats Ronander, Solen skiner och Peps Bluesband. Men det var aldrig mer än några tusen personer i publiken. Hog farm hade också med sig ett eget band, Holy Modal Rounders, och troligen var detta första gången som en ljusshow uppfördes i Sverige. Den 16–17 juni hade man tillstånd att spela till klockan 23 men det sista bandet slutade spela vid fyratiden på morgonen. Omkringboende klagade och småhippiesarna jublade.

Hog farm fungerade annorlunda jämfört med svenska folkrörelser. 'Vi är en familj. Vi sitter ned och pratar ut om saker.' Frånvaron av ledare var också provocerande. Att säga 'alla bestämmer här, det är ingen som leder här var främmande för alternativrörelsen. Hog farms mål var inte slagord som kamp och revolution. Deras målsättning var att få folk att må bra och att samla in pengar för att köpa upp land, ett fritt land, Earth Peoples Park.

I och med att polisen saknade batongbefogenheter och alternativrörelsen var aktivt frånvarande så gungade hela lägret av batong- och sysslolöshet. Sex- och kvällspressen gjorde nu kontinuerliga löpattacker: 'Orgier med småflickor', (Expressen), 'Polisen blundade när småflickor drogades med knark' (Lektyr), 'Sexorgier, knarkaftnar och ölfylleri' (Se). Och visst var det sant. Det röktes cannabis, det förekom alla former av narkotika, det luktades på lustgas och folk hade sex öppet. Politikerna och alternativrörelsen fick en syndabock: Hog farm. Kanske var också politikerna nöjda över att det inte blev någon riktig miljödemonstration. Alternativrörelsen placerade ju miljöhotet på bekvämt avstånd i Vietnam.

När Hog farm åkt hem etablerades en myt som kan sammanfattas i en enda mening: CIA och USA-imperialismen tillsammans med politikerna organiserade ett tältläger i Skarpnäck för att ungdomarna skulle knarka och inte demonstrera.

Texten kommer ur ett klipp från Stockholms fria tidning (fredag 9 maj 2008) och är skriven av Lars Gogman. 

Se artikeln i sin helhet här! 

Vernissage den 12 juli

Till vernissagen kommer Lars Gogman, arkivarie på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Medverkar gör också Torbjörn Hallström som är ordförande i Hammarby-Skarpnäck hembygdförening. En kortfilm om Hog Farm kommer att visas i C-salen och därefter berättar Lars och Torbjörn om hippielägret med möjligheter att ställa frågor. 

Om Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek
Arkivet och biblioteket är en fristående stiftelse med den svenska staten, LO och Socialdemokraterna som huvudmän. De grundades 1902 och förenar arkiv, bibliotek och forskningsfrämjande verksamhet med en egen tidskrift, ett forskningsråd, seminarier och publikationer.

Läs mer om arkivet och biblioteket här!

Om Hammarby-Skarpnäck hembygdsförening

Hammarby-Skarpnäck Hembygdsförening bildades 2019 och vårt Verksamhetsområde är Skarpnäcks stadsdelsnämnds område med stadsdelarna Hammarbyhöjden, Björkhagen, Kärrtorp, Enskededalen, Bagarmossen, Skarpnäcks gård, Flaten, Skrubba och Orhem.

Läs mer om hembygdsföreningen här! 

 

 

Uppdaterad