Jag längtar skogarna

Affisch till utställningen "Jag längtar skogarna"

Om Maura

Maura Tavares (f 1974) är en konstnär med rötter i Sverige, Indien och Italien. Hon fick sin grundläggande konstnärliga utbildning vid Florence Academy of Art i Italien i slutet av 1990-talet och har sedan dess gradvis utvecklat sitt konstnärskap med stark tyngdpunkt i det klassiska oljemåleriet.

”Jag vill hitta ett sätt att undersöka världen och genomföra forskningsprojekt genom måleriet. Att dokumentera det jag ser, genom mina bilder. Vissa gör intervjuer eller fotograferar. Jag målar.”

Bild på Maura Tavares stående vid ett staffli

I sitt konstnärliga arbete porträtterar Maura just nu träd från olika platser. Träd som tillsammans skapar en form av skog. Under inledningen av 2021 var Maura hos oss på Skarpnäcks Kulturhus och målade då av flera av våra träd från Skarpnäck (en process som går att se här), träd som nu alltså kommer vara en del av en kollage-lik skog.

"Jag målar fram en skog. En konstnärlig kloning. Samma träd kan skildras på oändligt många sätt.

Skogarna omkring oss. De stora susen. De höga väktarna. Våra hotade skyddsänglar. Våra lungor.

Det lugn vi förlorar i skogsområden som får ge plats åt bostäder, det lugnet får vi bära inom oss.

Granbarkborrar. Skogsbränder. Skövling. Apokalyps.

I svåra tider är det dit vi går, till skogarna, för tröst och andning. Kanske är det konstens roll att bygga upp våra skogar igen? Att framkalla träden på våra fotografier, att måla fram tallarna på våra dukar? Att synliggöra.Inte ersätta skogarna, men påminna om dem och den kraft som finns hos träden."

Under utställningsperioden kommer ett verk växa fram direkt på väggen. Ni kommer kunna följa Mauras arbete genom att besöka utställningen, se hur ett träd växer fram från början till slut.

Vid intresse av tavlorna, kontakta Maura. Det går även att köpa dem direkt genom hennes websida!

www.mauratavares.com
e-post: maura@mauratavares.com
tel: 0708 13 68 98

Uppdaterad