Gemenskap är ett skyddsnät

Hösten 2019 ledde konstnären Joanne Grüne-Yanoff en serie workshoppar med kvinnor i olika åldrar kring ämnena hem, gemenskap och identitet i Skarpnäcks kulturhus. Grüne-Yanoff skapade sedan en serie konstverk inspirerade av konversationerna. Dokumentärfilmaren Charlotta Hayes har gjort en kortfilm som dokumenterar processen.

Filmen och konstverken kommer att visas i Skarpnäcks Kulturhus lördagen den 8 februari och finns att se fram till den 8 mars. 

Gemenskap är ett skyddsnät – kortdokumentär, ca 10 min

Filmen kretsar kring den serie workshops med titeln Gemenskap är ett skyddsnät som konstnären Joanne Grüne-Yanoff ledde i Skarpnäcks kulturhus under fem tisdagar hösten 2019. Grüne-Yanoffs idé bakom projektet presenteras också här, och tittaren får ta del av några av deltagarnas personliga berättelser samt får en inblick i framväxandet av de konstverk som dessa berättelser resulterade i. Det är en film om vikten av att dela med sig av sina egna livserfarenheter och lyssna på andras, och hur detta kan få oss att inse hur mycket vi alla har gemensamt.

Filmen kan ses som ett komplement till Joanne Grüne-Yanoffs konstverk, eller fristående som en berättelse om ett projekt som lyfter fram vikten av att dela med sig och lyssna och därigenom skapa gemenskap.

Joanne Grüne-Yanoff

Joanne Grüne-Yanoff är en bildkonstnär som är internationellt erkänd för sina poetiska multimedia-konstverk som undersöker individens laddade förhållande till omvärlden. Hennes verksamhet inbegriper också dialoger, samarbeten och workshops med människor med olika bakgrund, med syftet att skapa gemenskap och bättre förståelse människor emellan med hjälp av berättande och konst. Resultaten från dessa workshops har fått stor spridning.

I konstverken som vuxit fram ur workshopserien Gemenskap är ett skyddsnät har Grüne-Yanoff hämtat inspiration från några av deltagarnas personliga berättelser. Konstnären använder olika material för olika konstprojekt, och i det här fallet har hon valt att arbeta med tyg – ett material som bär spår av tid och minnen, och som också existerar genom att en mängd olika beståndsdelar (trådar/individer) sammanfogats för att skapa en helhet (tyg/gemenskap).

Charlotta Hayes

Charlotta Hayes är en dokumentärfilmare och konstnär boende i Skarpnäck. Hon har utbildats vid Linköpings universitet, konstskolan Basis, Gerlesborgsskolan samt dokumentärfilmslinjen vid Sundbybergs folkhögskola och har varit aktiv som konstnär sedan 2000. Hon har ställt ut i Sverige, Schweiz och Frankrike och är sedan några år tillbaka medlem i konstnärskollektivet Detroit Stockholm. Hon jobbar just nu med fullängdsdokumentären The Afterlife of Karen Dalton, (i samarbetet med Sisyfos film) om den mytomspunna amerikanska sångerskan Karen Dalton och hur hon påverkat musiker och andra kreatörer långt efter sin död. Läs mer på: www.charlottahayes.com.

Projektet finansieras med stöd av Helge Ax:son Johnsons stiftelse.

 

Uppdaterad