Från mörker till ljus

Från mörker till ljus är en utställning om mening och plats, bortom boendefrågor, mediciner och pengar, skapad av Kicki och Kajsa. Utställningen går att se från den 7 november till och med den 12 december 2020.

Kicki och Kajsa har ett förflutet som hemlösa, missbrukare och har även suttit i fängelse en tid. Under våren har de haft workshoppar i screentryck med formgivaren/socialarbetaren Karl-Johan Englund. Karl-Johan arbetar just nu som boendestödjare i Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. Han berättar: ”Jag har lärt känna er (Kicki & Kajsa) genom mitt arbete som boendestödjare…Under fem år har jag sett vilka slags personligheter ni är och att ni har ett bild- och formintresse och talang. I mitt arbete ingår det att vi träffas regelbundet och pratar och gör meningsfulla saker. Och då har jag tänkt att det skulle vara kul att jobba med en grupp bestående av mina klienter. Därför att jag känner att ni har nått en viss nivå i er tidigare hemlöshet och missbruk och nu behöver komma upp ytterligare ett trappsteg, vilket handlar om mening och plats.”Karl-Johan försätter att prata om värdet i att kunna ta vara på sin talang. Och om att må bra av att jobba med färg och form.

”Jag får ut känslor, jag bär ju på så mycket skit. Och det är ett jättebra uttryckssätt tycker jag!”
- Kicki

Under vårens workshoppar har kvinnorna utvecklats konstnärligt. Karl-Johan uttrycker det befriande i att han i ateljén kunnat vara konstlärare och struntat i kvinnornas bakgrund. Screentryckrummet har blivit ett rum för utforskande och nya roller. Oftast har han haft en vag idé dagen innan vad nästa lektion ska innehålla men den har förändrats tillsammans med kvinnornas behov för dagen.

”Ibland när jag kommit till ateljén har det varit så skönt, kul och förlösande trots att jag inte alltid känt att jag haft lust.”
- Kicki

Under våren har Kicki och Kajsa vuxit, inte bara konstnärligt utan också som människor. Karl-Johan har märkt av en attitydförändring där de hört av sig om de inte kan delta eller om de är sena. Något som aldrig hänt i hans arbete som boendestödjare tidigare.

”Ja, absolut. Det känns inte bra att vara försenad. En ömsesidig respekt måste man ha. Det du gör är jättevärdefullt för oss.”
- Kicki

Karl-Johan har utmanat kvinnorna att gå från sina egna tekniker till något annat: ”Jag har ju sett dig och Kajsa och hur ni tecknar och framställer bild. Så när ni visat att ni helst tecknar med små tunna, noggranna linjer har jag sagt att nu tar vi fram breda penslar och tusch och slabbar på som en övning vare sig ni gillat det eller inte.”

”Jag tycker att jag främst fått ett öppnare sinne kring mina begränsningar. Jag gillar att teckna med smala konturer, smala linjer men har kunnat släppa det. Och att jag faktiskt kan göra något kontinuerligt som känns bra även när jag inte är på hugget. Jag mår också lite bättre med mig själv när jag gör bilderna”
- Kicki

Båda kvinnorna lyfter fram den nya fredagsrutinen i ateljén som något väldigt viktigt. Kicki säger att det varit viktigt att kunna fullfölja något, att få rutiner och att inte vara så känslomässig hela tiden.

”Det här är det bästa jag gjort i hela mitt liv. Det är helt sjukt. Äntligen vid 64 års ålder”
- Kicki

 

Christina "Kicki" Gustavsson Tjernell

Född 1956 i Bromma.
Grundskola, samt studerat portugisiska på TBV. Intresse för text, bild och form sedan barndom. Även stort intresse för djur och natur; har katt. Flyttade hemifrån när hon var 15 år och fick sin son.

Kajsa Anttila

Född 1965 i Västerås.
Grundskola, Frisörlinjen på gymnasiet. Intresse för bild och form sedan tonåren. Har arbetat med keramik, sömnad, handarbete, silversmide, möbelsnickeri. Flyttade hemifrån när hon var 17 år och fick sin dotter.

Sponsorer
Lessebo Paper har sponsrat Kicki & Kajsa med de papper verken är tryckta på.

Uppdaterad