Rodnaden

Rodnader är en färgrik utställning med verk skapade av Dimitris Kalingas. Konstverken är målade i olja på duk eller pannå. Färg är också centralt i konstverkens titlar där Gul och blå, Född i färg, Kungens Blå och Den gröna Gåtan syns.

Om utställningen

Just nu översätter Dimitris en antologi med dikter av 32 grekiska poeter, vilket inspirerat honom i tillblivelsen av utställningen.

I en av poeten Dinos Christ-ianopoylos dikter gestaltas temat att sakna en livskamrat. Poeten levde utan partner och var homosexuell. En av dikterna tillägnade han alla som har en livskamrat med orden: ”Rodnade du för din så mycket lycka, ens en gång.” Dimitris analyserar dikten och säger:– Livet uppfattas som ett lotteri. Gud eller naturen delar ut lotter, förmodligen utan kriterier. De som har en partner och de andra är ensamma, som lever i outhärdlig ensamhet, som plågar sinne och själ, ’de desperata’ som poeten kallar dem. Detta är en av inspirationskällorna till utställningens titel i kulturhuset.

Rodnadenhar Dimitris kurerat tillsammans med Veronica Ralston chef för Folkkulturcentrum och i samråd med Skarpnäcks kulturhus personal Leonardo, Helena, Emma och Anna.

 

Om konstnären

Dimitris Kalingasikad kom till Sverige 1973 från Grekland. Han arbetade några år och började sedan studera sociologi vid sociologiska institutionen på Stockholms universitet där han intresserade sig för ämnet arbetsfördelning. Därefter sökte sig Dimitris till KTH och studerade samhällsplanering där han berikade stadsplaneringen med sitt sociologiska perspektiv i samarbete med arkitekter, ingenjörer och topografer. Tack vare den skapande verksamheten i Arkitekthuset på KTH kom Dimitris i kontakt med måleriet och en ny värld öppnade sig för honom. Intresserat för måleriet förde honom till konstskolan Rum och Färg även kallad Grundis. Sedan dess har Dimitris målat och gjort flera utställningar. Bland annat visade han sitt måleri under Liljevalchs vårutställning 1999.

Uppdaterad