Bergholmstorpet, kvanne och tistlar

Bergholmstorpet, kvanne och tistlar är titeln på Margareta Helins utställning i Skarpnäcks kulturhus. Hennes verk är inspirerade av modernismen och hon älskar avskalade vinterträd! Hon ser det vackra och intressanta i till synes ointressanta ting.

Om utställningen

Margareta Helin ser sig själv som en modernistisk konstnär som strävar efter förenkling. Hon nämner hur hennes egna favoritkonstnärer, till exempel Paul Klee, Henri Matisse och Sigrid Hjertén, arbetade med förenkling.

– De såg själva kärnan i motivet, så att motivet blev underordnat det realistiska eller naturalistiska. Målaren är ingen fotograf. En konstnär tolkar motivet, säger hon.

Hon berättar att modernisterna fick mycket skäll i början av seklet, och nämner exempel som Pablo Picasso och Vera Nilsson. De ansågs måla människor som såg vanskapta ut. Hennes egna första bilder, förutom teckningar, var linoleumsnitt som var förenklade.

Målaren är ingen fotograf. En konstnär tolkar motivet  — Margareta Helin

– Det faller sig naturligt då tekniken passar för grövre bilder, förenklingar och reduceringar. Jag gör ofta bara skisser på plats eftersom det ger mig mer frihet att se "bortom" verkligheten, ändra saker fritt, göra motivet intressantare än det kanske är i verkligheten. Därför har jag ofta målat vintermotiv, där den vita snön döljer en massa detaljer, säger hon.

Hembygden är ofta föremål för hennes verk eftersom det är bekvämt att måla miljöer i närheten av hemmet. Det är lätt att besöka motivet flera gånger och lära känna motivet. Margareta Helin drivs av att se det vackra och intressanta i ibland ointressanta motiv.

– Det får gärna pågå en verksamhet i motivet. Jag har ofta målat båtklubbar, där finns braskande färger och kantiga former. Då väljer jag en intressant vinkel och tar bort detaljer. Avskalade träd, vinterträd, är intressanta! En studieresa jag gjorde med en målarvän till Lofoten var lärorik. Där fanns massor av kantiga, höga och dramatiska berg, båtar, hus och torkställningar för fisk.

Motiven i utställningen är alla sådana som Margareta vistats i. I närmaste lokalmiljön hönsgården, japanska trädgården och Bergholmstorpet. Lite längre bort, Slussen och Hammarbyområdet och så Ystad, i södra Sverige

De senaste åren har Margareta provat ett mer abstrakt måleri med mönster, intressanta färger och former som hon förenklar. Närmast vill hon bara utgå från några få färger och improvisera bilden.

Om konstnären

Margareta Helin är född 1950. Hennes konstintresse väcktes av en bra bildlärare i gymnasiet. Läraren visade konstverk från konsthistorien vilket blev en stor upplevelse som fanns kvar hos Margareta. Efter några år i arbetslivet sökte Margareta till och kom in på två förberedande konstskolor som hon studerade på. Efter studierna lyckades Margareta och åtta kvinnor hyra en rivningshotad barack av Atlas Copco i Sickla. Kvinnorna fick var sitt rum och hade egen "konstskola" med genomgångar av positiv kritik, modellmåleri och gemenskap. Sedan dess har Margareta målat men också arbetat halvtid som köksbiträde/städerska i många år.

Hon ser sig som en en modernist som strävar efter ”förenkling”. Hon målar inte av utan tolkar motivet. Under flera år målade hon sin så kallade hembygd, västra Södermalm och Långholmen. Hon har också målat motiv kring Slussen som den såg ut innan den revs.

År 2020 flyttade hon till Bagarmossen vilket också inspirerat hennes konst. Hon har försökt att prova nya vägar, vilket Ystadsmålningarna som kom till efter en resa dit i somras, är ett exempel på.

För att se fler målningar av Margareta Helin kan du söka bland Galleri Heras konstnärer.

Läs mer på Galleri Hera! 

Uppdaterad