Barndom innan kolonierna på Orhem

Skarpnäcks kulturhus har glädjen att få presentera Madeleine Hambergs konst som är en tillbakablick på när hon som liten flicka bodde med sin familj i Sjöstugan vid Orhems Gård mellan 1941 till 1949.

Madeleine Hamberg har återvänt i sina tankar och fantasier till sin barndoms Orhem. Med konsten som hjälp har hon, genom ett trettiotal verk, återskapat minnen från uppväxten i Skarpnäck under krigsåren. Motiven visar hur familjen levde, vägen till skolan, djuren och de olika årstiderna.

När krigets realitet blev tydlig valde familjen att flytta från ett behagligt liv på Norra Stationsgatan till ett omodernt boende i Sjöstugan. Där kunde de odla i växthus, närhet till naturen och till bondgården där familjen köpte mjölk. Familjen arrenderade den mindre sjöstugan som är en del av Orhems gård; huvud­byggnaden var då ett barnhem för barn till TBC-sjuka föräldrar och idag fungerar det som hem för ensam­kommande flykting­barn.

Med rötter i den svenska naivisttraditionen lyser Madeleines verk både av värme och kärlek till barndomen. Verken är målade med blandteknik, mestadels olja/akryl och är producerade under en period av 20 år. Dessa bilder ställs nu ut i Skarpnäcks kulturhus tillsammans med ett bildspel som är ett axplock fotografier från en handgjord bok där texten är skriven för hand och bilderna är en blandning mellan fotografier och teckningar. Vi får höra Madeleine läsa valda stycken ur boken. Boken har tillkommit efter målningarna och inspirationskällan var en skrivarcirkel på Nordiska Museet där temat var barndomen. Boken växte fram efter hand, blad för blad. Den drivande kraften bakom projektet var viljan att berätta för barnbarnen.

 

Tid för filmvisning i C-salen

tisdag och onsdag kl. 13 - 19
lördag och söndag kl. 13 - 17

Om konstnären

Madeleine Hamberg, född 1939, gick de första skolåren i Skarpnäcks skola som då var den närmaste skolan, cirka sex, sju kilometer från hemmet. Först fick Madeleine gå 2 km för att passa bussen som kom från Tyresö för att åka till Skarpnäcks skola.

Senare i livet blev det Nyckel­viksskolan och därefter blev det Konstfack med textil som inriktning/fack. Vid sidan av att arbeta som textilkonstnär arbetade Madeleine bland annat med bildverksamhet för barn i socialtjänstens regi. Men vävning tog alldeles för lång tid när Madeleine ville berätta om barndomen. Därför kändes det naturligt att byta redskap till måleriet. Under några år gick Madeleine enstaka kurser på Gerlesborgsskolan/konstskola. Skolan inspirerade henne att fortsätta med måleriet.

Madeleine Hamberg är bl. a. representerad på Mångkulturellt Centrum i Fittja och i Ljusets kyrka i Hallunda.

Med utställningen vill Skarpnäcks kulturhus utforska historien i vårt närområde och låta Madelenes verk bilda en bro mellan det som varit och det som är nu.

Uppdaterad