Screentryckkurs

Bild på person som trycker, drar färg med rakel genom ramens finmaskiga nät.
  • Öppettid

    11 dec 09:30–17:00

  • Plats

    Screentrycksalen

En grundkurs för att komma igång och trycka egna bilder!

Kursbeskrivning

Under kursen får du lära dig baskunskaperna (inga förkunskaper krävs) för att själv kunna trycka dina bilder på tyg. Vi går igenom de mest grundläggande kunskaperna, från originalframställning till preparering av tryckramar, färgblandning samt tryckning och rengöring. Ta gärna med ett motiv som du vill trycka. Motivet skabestå av svarta linjer eller pixlar, du kan ta med det på ett a4-papper eller på en usb sticka. Tänka på att vi inte kommer gå igenom bildredigeringsprogram i datorn och att det i denna kursinte går att trycka bilder i gråskala som tex fotografier.

Under förmiddagen (09:30-12:30) pågår den pedagogiska delen av kursen (max. tre deltagare), samtliga moment gås igenom så du blir en självgående tryckare. Under eftermiddagen (13:00-17:00) är det sedan dags att börja trycka själv. Under detta pass kommer även workshop-deltagare (max. tre deltagare) finnas i lokalerna och trycka.

Efter kursen har du möjlighet att boka vår screentrycksverkstad och våra workshoptillfällen. Observera att eget tryckande måste ske i anslutning till genomförd kurs, går det ett år eller mer utan aktivitet i Skarpnäcks kulturhus måste man gå om kursen eller delta i en workshop innan man får boka själv.

Om screentryck/silkscreentryck

Screentryck eller rättare sagt silkscreentryck är en gammal grafisk tryckteknik som bygger på att färg pressas genom ett tunt finmaskigt nät fastspänd i en ram. Schabloner täcker de partier av väven som inte ska släppa igenom färg till papperet eller textilen under ramen. Vid silkscreentryck kan man bara trycka en färg åt gången, men genom att trycka nya lager färg på samma papper kan den slutliga bilden ha oändligt många färger.

Om läraren (Julia)

Julia är utbildad vid textilprogrammet på Konstfack, samt till bildpedagog. Hon arbetar med screentryck som ett konstnärligt uttryck på papper och tyg och tycker att screentryck är en bra ingång till bildämnet för att experimentera med nya visuella uttryck.

Pris

Kursbiljett: 1000 SEK för vuxna
Kursbiljett för unga & pensionärer: 625 SEK (för ungdomar* & pensionärer**)

*Ungdomar är du som ännu inte fyllt 26 år
**Pensionär är du som fyllt 65 år

Samtliga priser är inklusive moms.

Biljett

Biljett köpes via Tickster

Inför kursen kommer läraren skicka ut information till samtliga deltagare, så medge gärna att vi får access till din e-postadress via Tickster!