Roma Festival

Öppettid
16 sep 14:00–18:30
Plats
Skarpnäcks Kulturhus A-sal

Skarpnäcks Kulturhus välkomnar till Roma Festivalens filmvisning; en festival som syftar till att lyfta fram den romska kulturen.

PROGRAM (från 7 år)

14.00 – 14.30 KORTFILMER
Tales from the endless roads / Song of the Gallows / Doja, the Gypsy Fairy / Remember /
Filmerna ingår i priset/är gratis / Först till kvarn (180 platser)

14.30 – 15.00 PAUS

15.00 – 16.01 JACQUES LÉONARD, EL PAYO CHAC

16.01 – 16.30 PAUS

16.30 – 18.00 JIMMY RIVIÈRE

18.00 – 18.15 PAUS

18.15 – 19.00 SAMTAL MED KATALIN BARSONY & DOMINO KAI 

 

ROMA FESTIVALENS KORTFILMER

(Kortfilmer, 30 min)

Bland årets filmer vill vi speciellt uppmärksamma de tecknade kortfilmerna som vänder sig till barn och unga. Det är Camera Cagliostro skapad av den finska konstnären Katariina Lillqvist som har producerat en animationsserie kallad ”Mire Bala Kale Hin” för att sprida och bevara romska myter och folksagor. Serien gjordes mellan 2001–2003 och episoderna är mellan 6 till 9 minuter långa och är alla oberoende av varandra. Mire bala kale hin som betyder "flickan med det långa svarta håret" på romani var det första barnprogrammet som någonsin producerats som skildrar den romska minoriteten i Tjeckien. Historien handlar om en romsk tjej, som får lyssna på romska berättelser, legender, drömmar, sagor och sanna berättelser. Förutom tjeckiska och finska har också en engelsk version tagits fram. Vi kommer att visa två av dessa episoder; ”Tales from the endless roads” och ”Song of the Gallows”. Vi visar också den animerade ungerska kortfilmen “Doja, the Gypsy Fairy” producerad av Kecskemétfilm.

Kortfilmspaketet innehåller också kortfilmen ”Remember”. Regissören Petro Rusanenko’s Remember (2016) visar två kvinnors intensiva om än flyktiga möte i Ukraina mitt under andra världskriget. Lyalya flyr från nazisterna, som den enda överlevande av sitt folk. Hon söker skydd hos en ukrainsk kvinna, Maria. Nu äldre berättar Maria att hon ursprungligen var ovillig att gömma Lyalya ”... för att hon var en zigenare” men att hon ändrade sig när hon fick höra Lyalyas folks tragiska öde. Filmen är en påminnelse om betydelsen av den enskilda människans minne av grymhet och illdåd och hur det i sin tur påverkar vårt kollektiva minne. Filmen ställer saker på sin spets och får oss att fundera över om inte det romska folkmordet, eller romska förintelsen även känt som Porajmos har fallit i glömska.

Alla filmer är på engelska!

 

JACQUES LÉONARD, EL PAYO CHAC

(Dokumentär, 61 min)

Dokumentären handlar om den franska äventyraren och fotografen Jacques Léonards spännande liv (född i Paris 1909, död i Girona 1995). Fotografen förälskade sig i den vackra romska kvinnan Rosario Amaya och bosatte sig med henne i Barcelona under 20-talet. I dokumentären skildras hans liv med den romska minoriteten, i femton år var hans arv lagrat i ett förråd. Först när hans barn Santiago och Alex började rota i faderns efterlämnade ägodelar upptäcktes tre tusen negativbilder, bilder som i huvudsak har romerna och romskt liv som tematik. Léonard levde med romerna som en familjemedlem, vilket gav honom möjlighet att på ett mycket autentiskt sätt porträttera det verkliga livet inom ramen för familjens intima sfär. Det gör honom till en betydelsefull skildrare av den romska kulturen för en bredare publik. Cirka 18 000 av Léonards negativbilder har förvärvats av Barcelonas fotografiska arkiv sedan oktober 2010.

En dokumentär producerad av Curt Ficcions Curt Produccions i samproduktion med TVC och TVE. Regisserad av Yago Léonard.

 

JIMMY RIVIÈRE

(Spelfilm, 90 min)

Filmen Jimmy Rivière skildrar hur en ung man formas in i heterogeniteten inom sitt romska samhälle på ett sätt som ger insikt i individens inre kamp under formandet av en ny identitet. Jimmy är en ung rom som bor i ett resande läger. Ibland är han nervös, ibland är han lite för mycket… Hans adoptivfader, en pingstpredikant, uppmanar honom att bli döpt och leva ett liv i Herrens namn. Han söker vägledning men grupptrycket att bli religiös är svårt. Hur ger man upp boxningen man älskar? Hur ger man upp kärleken för att passa in?

Roma Festival är skapad av Re:Orient och SIRF, med stöd av Stockholm Stad; filmvisningar görs i samarbete med Romedia (årets filmer kommer från RomArchive filmsektion).

 

Biljetter

https://www.tickster.com/sv/events/at/2z8n2hzmnuzau77/skarpnacks-kulturhus