Missionären

  • Öppettid

    Föreställning kl. 16:00 samt 20:00

  • Pris

    100 sek (från 15 år)

  • Plats

    B-salen i Skarpnäcks kulturhus

Fredagen den 3:e augusti kl. 16:00 & kl. 20:00 spelas Malin Hellkvist Selléns föreställning Missionären hos oss på Skarpnäcks Kulturhus; en koreograferad berättarföreställning om lesbiska kristna missionärer.

Fotograf: Sofia Runarsdotter

Fotograf: Sofia Runarsdotter

MISSIONÄREN
av Malin Hellkvist Sellén

»Missionären« är en koreograferad berättarföreställning om lesbiska kristna missionärer i Västerbotten under 1900-talets första hälft. Med föreställningen vill koreografen Malin Hellkvist Sellén visa att kvinnor genom missionen kunde ta plats i det offentliga rummet och skapa möjligheter för en samvaro med varandra. »Missionären« har växt fram ur lika delar fakta och fantasi, och låter dig som publik möta ett myller av kvinnor som på olika sätt valde att följa sitt kall. Med tal, rörelse och sång gestaltas berättelser om kvinnors liv, arbete, sexualitet och tro.

»Missionären« är en kärlekshistoria, en lovsång och ett lekfullt sätt att ge ett stycke utraderad historia kropp igen.

Lyssna på ett utdrag från »Missionären«


IDÉ/MANUS/KOREOGRAFI/REGI Malin Hellkvist Sellén
SKÅDESPELARE Sofia Rönnegård & Louise Löwenberg
KOSTYMDESIGN Elin Hallberg
MASKÖR Rebecca Afzelius
KOMPOSITÖR Sara Lundén
DRAMATURG Malin Holgersson
LJUSKONSULTATION Hannele Philipson – Lumination of Sweden
RESEARCH Malin Hellkvist Sellén & Elfrida Bergman
FOTOGRAF Sofia Runarsdotter
PRODUCENT Anne Koutonen
PRODUKTION Malin Hellkvist Sellén i samproduktion med NorrlandsOperan

»Missionären« producerades med stöd av Kulturrådet, Stockholms Stad, Svenska Kyrkans Kulturstipendium, Stockholms Läns Landsting och Konstnärsnämnden. »Missionären« skapades tillsammans med skådespelarna Lotti Törnros och Meliz Karlge.

»Missionären« spelas för endast 35 personer åt gången. Längd ca. 70 min. Från 15 år.

"Inför våra ögon får historien liv och börjar andas, andäktigt flåsande."
Västerbottens Kuriren

"Lesbisk historia återskapas i orgasmiskt väckelsemöte."
Dagens Nyheter

 

Fotograf: Sofia Runarsdotter


Om Malin Hellkvist Sellén

Malin Hellkvist Sellén/MHS har verkat som koreograf i 17 år och etablerat sig som en stark feministisk röst inom svensk scenkonst. MHS arbete utforskar koreografi som en kroppslig och språklig praktik. Hennes verk omformulerar gränserna för vad som är möjligt och monterar ner trösklarna till koreografins rum. MHS intresserar sig för kropp, sexualitet, normkreativa perspektiv och marginaliserade historier. Hon är bosatt och har sin verksamhet baserad i Stockholm. Bland MHS tidigare verk kan nämnas »Parveln« (2017), »Jag minns dig som du var då« (2014), »Rosa löften« (2008) och »Bättre folk« (2006). För »Missionären« tilldelades MHS Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris, Svenska Regissörsföreningens IRIS-pris och Svenska Kyrkans Kulturstipendium.

www.malinhellkvistsellen.se

Sofia Rönnegård är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm 1994-1998 och har sedan dess frilansat på många av landets institutionsteatrar och fria grupper bl.a. Boulevardteatern, Dramaten, Länsteatern i Örebro och Norrbottensteatern. Senast har hon spelat "Svindlande höjder", "Rödluvan-upprättelsen" och "Tartuffe på banken" på moment:teater i Stockholm. Sofia har även medverkat i en lång rad TV- och filmproduktioner, t.ex. i "Innan vi dör", de fyra säsongerna av "Fröken Frimans krig" och i långfilmen "Den allvarsamma leken”.

Louise Löwenberg har medverkat i produktioner på bl.a. Riksteatern, SVT, Unga Radioteatern, Plattform Produktion, Garagefilm, Kalmar Läns Teater och Dramalabbet. Tillsammans med Eva Johansson driver hon scenkonstduon eva&louise som skapat föreställningarna ”Kusiner”, ”Den största av dom största” och ”Paret”. Duon undervisar även i karaktärsskådespeleri på Stockholms konstnärliga högskola. Under 2017 har Louise varit aktuell med filmerna ”Den störste” och ”Smågodis, katter och lite våld” som springer ur pjäserna ”Den största av dom största” och ”Kusiner”. Louise är även verksam som dramatiker, regissör och illustratör.


Biljettköp:

https://www.tickster.com/sv/events/at/2z8n2hzmnuzau77/skarpnacks-kulturhus