Tempo dokumentärfestival - skolbio på Skarpnäcks Kulturhus 4 sept.

Börja terminen med att ta med din klass på skolbio! Fredagen den 4 september bjuder Tempo på skolbio och din klass har chansen att se några utvalda dokumentärfilmer kostnadsfritt. Allt du behöver göra är att anmäla din klass till marknad@tempofestival.se innan 26 augusti 2015.

Visningarna är gratis för skolklasser men anmälan är bindande (avbokningar debiteras med 500 kr). Det är först till kvarn som gäller, anmäl dig redan i dag!

Ni kan välja mellan ett kortfilmspaket eller en långfilm. Visningarna presenteras i samarbete med FilmCentrum och Skarpnäcks Kulturhus.

Kortfilmspaket - 2 kortfilmer kl 10.00:

The Mahoyo Project: South Africa

Vi får följa den svenska, kreativa trion Mahoyo på deras normbrytande resa. De har mångkulturella bakgrunder och är alla berörda av samhällsproblem gällande rasism, kön, sexualitet och bakgrund.

Mahoyo tar sig till Sydafrika för att visa att kreativitet finns på oväntade platser. I den växande kulturscenen i Johannesburg samarbetar Mahoyo med lokala artister, som alla har sina motsvarigheter i Stockholms kreativa scen. På båda platserna ser vi framväxandet av en rörelse där normer och stereotyper utmanas.

Regi: Moira Ganley, Sverige 2014
Längd: 30 min
Ålder: rek. från årskurs 8
Engelsk text, engelsk och svensk tal

Pajala State of Mind

Rebecka och Sanna kommer från Pajala i Tornedalen, precis vid svenskfinska gränsen. De delar kärleken till musiken och tillsammans bildar de popduon The Magnettes.

De har stora planer för den framtida musikkarriären samtidigt som Rebecka vill flytta från Pajala medan Sanna vill stanna kvar. Ska man stanna kvar i tryggheten eller är det bättre att få längta efter den ibland? Vi får följa tjejerna i deras tankar kring att hitta sin identitet, oavsett om det är i Pajala, Stockholm eller New York.

Regi: Hans-Erik Therus, Sverige 2014
Längd: 29 min
Ålder: rek. från årskurs 7
Engelsk text

Långfilm - 1 film kl. 13.00:

Light Fly, Fly High

Thulasi är kastlös. Hon vill inte bära sari, har inget matlagningsintresse och vill aldrig bli någons fru. Hon vill bli någon av egen kraft. En boxare. Hon har ett år på sig att uppfylla sin dröm – att vinna en boxningsturnering i flugvikt och därmed få ett jobb och bli oberoende.

Thulasi, som beskriver sig själv som en ”one woman army”, hade redan kunnat delta i flera internationella tävlingar, men fick trots sin utmärkande talang inte underskrifterna som krävdes för att delta. Vägen dit är inte gratis och Thulasi vägrar att låta sig utnyttjas av männen som har hennes öde i sina händer.

Regi: Beathe Hofseth & Susanne Østigaard, Norge 2013
Längd: 80 min
Ålder: rek. från årskurs 9
Svensk text

Mer info om Tempo Dokumentärfestival finns på www.tempofestival.se.

Senast uppdaterad 8 september 2015