Retina

Retina är en konstutställning som består av verk från tre konstnärer: Nina Wennström, Paula Nilsson-Åkerström och Sofie Niväng.

Utställningsperiod: 14 februari till 10 mars
Vernissage: lördag 14 februari kl. 12.00-15.00

Nina Wennström har några ledord för 2015, Säregen & Simplifierad. Det ska hon arbeta med att implementera i sitt skapande, och genomgående i livet överhuvudtaget.

"Hon började i fjol, med att rensa i hemmet, i fabriken (galleriet och verkstaden) och alltid i huvudet. Saker, prylar som egentligen inte betyder något, inte tillför ens dagliga liv någonting, kan tynga ner och begränsa ens frihet, kreativitet och hälsa. Det gäller överflödiga kilon på kroppen, för många plagg i garderoben, 5 potatisskalare i stället för en bra, tavlor eller vaser man inte tycker om egentligen eller uttrycket i konsten.

Frågor hon ställer sig: Hur kan jag utveckla en form vidare. Hur långt kan jag komma genom att skala av och jobba med det jag har i stället för att öka på materialen och motiven? Det är svårt att genomföra, saker flödar in i ens liv fast man inte önskar sig det. Det är svårt att simplifiera. Att vara säregen och skapa något unikt är ännu svårare. Men jag ska göra mitt yttersta. Wish me luck!"

Sofie Niväng har studerat bild och form under flera år; både på gymnasiet och i högskola. Hon är idag 23 år och jobbar som grafisk formgivare och webbdesigner. Om dagarna skapar Sofie hemsidor, affischer, folders och annat marknadsföringsmaterial.

”Konst är precis vad du gör det till! Du behöver inte vara expert på att rita eller att måla. I konstens värld kan du vara lekfull och fri, där finns inga rätt eller fel.

Med min utställning hoppas jag inspirera till att våga leka med färg och form på fler sätt än enbart genom de traditionella. Med enkla medel kan vem som helst skapa fantastiskt dramatiska bilder - genom att droppa vattenfärg i ett glas med vatten, till exempel.

Mina bilder i utställningen (’Yellow’, ’Red’ och ’Blue’) är fotografier jag själv tagit då jag droppar vattenfärg på ytan till ett glas med klart vatten. Färgen skingrar sig och skapar ett nästan utomjordigt mönster. Mycket enkelt, men oerhört effektfullt.”

Paula Nilsson-Åkerström är en konstnär från Skarpnäck som deltar i utställningen med sina målningar med motiv från Kärrtorp, sin egen gata, Söderbysjön med mera.

Senast uppdaterad 16 juni 2015