Non stop

Bilder

Peter Jeppson Förstorad bild

Föregående 1 av 2 1 2 Nästa

Med Peter Jeppson och Ellen Skafvenstedt
Vernissage:
12 september kl. 12.00 – 15.00
Visas: 12 september – 14 oktober

Peter Jeppson

”Jag föredrar att skapa figurer och sedan placera dessa i ett rum där vemod och glädje infinner sig på samma gång, utan att på något sätt konkurrera med varandra. Lite likt svart humor. Jag gillar att utforska det faktum att man växer upp och lätt ersätter tidigare givna sammanhang med helt nya, och att detta sker i ett helt naturligt flöde.”

Peter Jeppson  är född och uppväxt i Söderköping/Norrköping. Han har avslutade studier vid HDK i Göteborg, samt inom design och illustration i Linköping, Stockholm och Norrköping. Sedan tidigare har han också en kulturvetarexamen från Stockholms universitet.

”Jag fascineras över att växla teknik och material, för att se vad som händer. Det är alltid lika tillfredställanden när man inte vet hur ett arbete kommer att sluta, när man inte kan förmå sig att visualisera ett verk vid påbörjande.”

Peters konst har visats  i en rad olika offentliga miljöer, såväl i Norrköping som i Malmö, Linköping och kanske inte minst Stockholm.

”Jag vill försöka komma på vad det menas med att vara vuxen, eller åtminstone vad det KAN innebära. Jag upplever det stundtals forcerat och på något sätt påtvingat mig. Mina banala figurer vittnar nog ofta om detta, tycker jag.”

Vintern 2012/2013 dekorerade Peter Norrköpings stadsbibliotek med träfigurer, något som följdes upp med 150 kvm fönstermålning i samband med kulturnatten 2014.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Ellen Skafvenstedt

Hur olika föremåls och materials värde förändras beroende på vilken kontext de befinner sig i är grunden i Ellen Skafvenstedts konstnärskap. När och hur någonting blir till skräp och om något går tillbaka till att inte vara skräp igen efter att en gång ha blivit definierat som det.

”Jag går runt och letar
Det finns så mycket som går förlorat här i världen
Förlorade värden
I mig
Och runt omkring mig”

Hon har alltid varit en samlare. Alltid plockat upp och sparat föremål som hon har hittat på gatan, tänkt att hon skulle kunna göra någonting med det, något fint. Vägrat göra sig av med det som har blivit gammalt och trasigt.

”Det runda
Det är den gemensamma nämnaren
Det runda som i jorden
som i kretsloppets bana
som i min iris och min pupill
Som ser
Och som letar
Kanske kan det bli någonting
Kanske är det redan någonting
En skatt
En tanke
Ett broderi”

Men att spara och använda gamla saker har också varit förenat med skam - hon är uppfostrad med att en ska vara hel och ren och att det som är gammalt och trasigt ska slängas, det är skräp. I ett konsumtionssamhälle blir saker definierade som skräp väldigt snabbt.

”I det här arbetet omfamnar jag min inre skräpsamlare och låter den ta plats. Jag plockar upp plastpåsar och pappersbitar som jag ser längs trottoaren och använder dem sedan i mitt textila hantverk. Hela produktionskedjan är lokal och baserad på det jag samlar på mig. Jag bygger upp min praktik på skräpet, gör det till det till stommen av mitt arbete.”

Ellen Skafvenstedt är bosatt i Älvsjö.

Senast uppdaterad 17 augusti 2015