Den dagen lyste vi som träden

Karl-Roland Schröter Förstorad bild

Föregående 1 av 2 1 2 Nästa

Med Karl-Roland Schröter och Anna-Karin Jansson
Vernissage: 17 oktober kl. 12.00 – 15.00
Visas: 17 oktober – 18 november

Karl-Roland Schröter

Karl-Roland Schröter är fotograf född år 1951 i Tyskland. Där gick han en treårig utbildning till skyltfönsterdekoratör innan han i slutet av 1960-talet flyttade till Sverige. Roland bor och arbetar i Bagarmossen i södra Stockholm där han har verkat sedan 1973. Som autodidakt skapar han ständigt nya bilder, och många av dem just i de omgivningar där han befinner sig.

Tillsammans med poeten och konstnären Bengt O Björklund visar han nu för första gången upp en serie bilder under titel Varning för barn, där Bengt har lagt till korta, poetiska texter. Titel är hämtad från en trafikskylt, där han har frilagt de två barnfigurerna och sedan monterat på ett antal fotografier från sitt bildarkiv.

Projektet riktar sig till unga människor, i syfte att uppmärksamma och uppmuntra unga människor i deras vardag med hjälp av bild och poesi samt att väcka deras intresse för konstnärligt skapande. Övergripande syfte med framställningen är samspråket och kraften mellan bild och text.

Bara 25 år gammal hade Roland sin första fotoutställning på Moderna Museet i Stockholm år 1976. Detta följdes sedan av fler utställningar i Sverige, men också på gallerier i Paris, Köpenhamn och Tyskland. Under åren har Roland haft mer än 30 egna utställningar.

Roland har också samarbetat med bildagenturer - i förutom Sverige - även Danmark, Norge, USA och Japan. Sedan år 1985 har han varit medlem i Bildhuset och ingått i dess reklamgrupp och i drygt sju år varit utställningskommissarie med ca 90 utställningar av Bildhusets fotografers bilder. Han har också samarbetat med flera tidskrifter som ETC, FOTO, Galago och finska Valokuva.

I Stockholm finns han representerad på Moderna Museet och Galleri Camera Obscura, i Uppsala på Fotografi Centrum och i Danmark på Det Kongelige Bibliotek. Roland har även tilldelats flera stipendier och konstnärsbidrag.

Text: Maarit Hämäläinen, redigerad av Magnus Hörnell

Verken är gjorda på Fine Art print Museum matt 310grm2   i / 25 ex. Signerad och daterad a verso.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Anna-Karin Jansson

“I en hyresrätt i Bagarmossen utan balkong fann jag rum för utveckling och förändring. Mitt uppe i en tung period av separation och uppbyggandet av ett nytt liv som ensamstående med min dotter samt en dos avundsjuka, fick jag drivkraften att börja teckna och måla igen. Istället för kontrollerat, smått och ursäktande ville jag arbeta stort eller i vart fall större.”

Sårbar och mer öppen för känslor kom kvinnor att få en stor betydelse i hennes liv. Det väckte stor nyfikenhet och en vilja att utforska rädslor, roller, genus och sexuell identitet som kom att prägla det som skapades och återgavs på duk. Sannolikt påverkades också konsten av hennes yrkesval som sjuksköterska där hon möter människor med svår smärta, ofta i stort lidande. För närvarande går hon en utbildning i psykoterapi med inrikting på KBT.

När all energi går till att hålla smärta ifrån oss kan det göra att vi avstår från mer och mer i livet, som därmed långsamt krymper. Efter många prövade strategier för att ta bort, eller i vart fall minska smärta, står vissa fortsatt kvar med en smärta lika stor, bedövade av läkemedel och med ett liv som de inte längre känner sig delaktiga i. Ibland är det först då en öppning infinner sig, att släppa taget om kampen med smärtan och bestämma sig för att välja livet och göra de smärtsamma val som långsamt för en närmre det som gör livet meningsfullt. En stor konst om något.

”Jag ser det som en personlig utmaning att ställa ut och att exponeras för andras värderanden och åsikter och det vill jag öva mig i. Men önskvärt är det också att få väcka något hos dig, som betraktare. som väcker diskussion eller varför inte irritation. En inspiration som leder till att du visar att du kan själv på ditt alldeles unika sätt."

Senast uppdaterad 17 augusti 2015