Cyan

Bilder

Gunnar Jutelius Förstorad bild

Föregående 1 av 2 1 2 Nästa

Med Gunnar Jutelius och Cecilie Lie
Vernissage:
15 augusti kl. 12.00 – 15.00
Visas: 15 augusti – 9 september

Gunnar Jutelius

Konstnären och arkitekten Gunnar Jutelius har en vision av att Skarpnäck en dag skall kunna få en egen simhall – Skarpnäcksbadet - och visar på denna utställning sitt fristående förslag, kompletterat med inspirerande badbilder i tusch och akvarell, utskrivna på papper.

Skarpnäck var en gång nära att få en simhall. Komunfullmäktige beslutade 2003 att utreda möjligheterna till ett sim- och idrottshallsbygge.  2008 anvisades mark längt Horisontvägen  för  byggande av hallen. Efter utredning, arkitektförslag och kostnadsberäkning kom staden 2014 fram till att hallen ändå inte skulle byggas. Det fanns inga pengar till detta då Farstabadet renoverats och ytterligare simhallar står på kö att renoveras. På den tidigare anvisade marken byggs istället kontor och industrilokaler.

Gunnar Jutelius föreslagna simhall har en 25-metersbassäng med fyra banor, en bassäng för simundervisning som mäter 4 meter gånger 7 meter, en plaskdamm och två vattenrutschbanor samt ett café. Tre stycken omklädnings¬rum finns med, varav två med bastu. Dessutom en bubbelpool som ligger både inne och ute.

Simhallsdelen är på 650 kvm. Omklädning, bastu och personal¬delen är på 280 kvm och cafédelen på 120 kvm. Totalt 1050 kvm. Det finns beräkningar på att en simhall i denna storleks¬klass med 65 000 besökare per år och en inträdesavgift på 60 kr, blir självbärande.

Badet har tagit i anspråk den befintliga basketbollplanen. Naturligtvis går det att använda någon annan markbit. Eller annan fasadfärg.

För mer information gå till Gunnar Jutelius blogg om simhallen här >
---------------------------------------------------------------------------------------------

Cecilie Lie

”Med bilderna i den här utställningen vill jag dela med mig av min fascination för undervattensvärlden. Bilderna är inspirerade av egen dykning och snorkling i hav och insjöar.”

Trots att samma fysikaliska lagar gäller i havet och på land, känns allt annorlunda under vattenytan. Flytkraften motverkar tyngdkraften och det är möjligt att röra sig i tre dimensioner utan större ansträngning. Solljuset ålar sig fram och koncentreras eller späds ut beroende på hur det bryts eller reflekteras av vågorna, som om ljuset också blir flytande i vattnet.

Även om vatten är genomskinligt, gömmer det sina innevånare. Fiskstimmet som plötsligt finns där och sedan försvinner som en flyktig tanke. Det går inte att vara riktigt säker på vad en ser eller vad som kan finnas i djupet. Undervattensvärlden är exotisk, så annorlunda att den skulle kunna vara en fantasivärld. Och fantasivärldar, det exotiska andra, är ständigt fascinerande för oss. Att dyka ned i det andra, det som inte är vår vanliga värld, är också ett sätt att utforska oss själva. Snorklare och dykare är utforskare som vill se det fantastiskt vackra men som ibland också hittar skrämmande skuggor i mörka vatten.

Cecilie Lie bor i Trångsund och är utbildad på Gerlesborgsskolan (2009-2011) och Grafikskolan i Stockholm (2011-2013) Cecilie arbetar både med måleri och grafik, ofta träsnitt. För den här utställningen har jag använt cyanotypi*. Cyanotypi ger bilder i en djupt blå färg som jag tycker återger det oändliga havsdjupet väl. Jag trycker min grafik på Konstnärernas Kollektivverkstad i Nacka.
---------------------------------------------------------------------------------------------
*cyanotypiʹ, fotografisk kopieringsmetod som bygger på järnsalters ljuskänslighet. Cyanotypimetoden, som publicerades första gången av Sir John Herschel 1842, ger ganska kontrastrika blå bilder. Ett papper sensiteras med en lösning bestående av ammoniumferricitrat, kaliumferricyanid och vatten. Negativet kontaktkopieras under ultraviolett ljus på det torra papperet, varefter bilden sköljs i vatten.  (NE)

Senast uppdaterad 15 december 2015