Workshop: Brechts bibliotek

Bilder

Susanne Högdahl Holm Förstorad bild

Välkommen att konstruera ett pappershus/tält och prata om din favoritbok!

Lö 22 mars kl. 12-15, Vernissagen
Lö 5 april kl. 12-15
Må 14 april kl. 16-19
On 16 april kl. 16-19

Under fyra tillfällen håller konstnären Susanne Högdahl Holm öppna workshoptillfällen utifrån sin installation Brechts bibliotek som visas i Konstfoajén 22 mars - 15 april och är en del i utställningen "Textur".

Workshopen är öppen för alla som vill konstruera ett pappershus/tält och prata om sin favoritbok! Huset/tältet som skapas kan sedan placeras i installationen Brechts bibliotek eller så kan den tas med hem. Under workshopstillfällena kan du bidra med boktips och utbyte av tankar kring livsnödvändiga böcker och texter.

För alla åldrar. Kostnadsfritt.
För mer information om utställningen "Textur" klicka här>

Om Brechts bibliotek

Upprinnelsen till projektet Brechts bibliotek är en lista över landsflyktiga böcker och ett kartprojekt med en grupp barn. Barnen skulle rita en karta över sin väg från hemmet till skolan. Projektet var tänkt som ett sätt att orientera barnen i sin närmiljö och för att skapa förståelse för att vi alla är delaktiga i den värld som finns runt omkring oss. Under projektets gång blev ett av barnen i gruppen av med sin tillfälliga bostad, mötet med det berörda barnet förändrade på ett avgörande sätt mitt förhållningssätt.

Listan över landsflyktiga böcker är de böcker Berthold Brecht i Peter Weiss epos Motståndets estetik ville ha skeppat över till Helsingfors. Han fruktade att även Sverige, dit han flytt undan nazisternas frammarsch, också skulle bli ockuperat och att svenska myndigheter skulle utlämna honom till Tyskland. Boken är en roman och om denna mycket detaljerade lista är med verkligheten överensstämmande vet jag inte. Listan med böcker motsvarar en form av kanon över mestadels manliga och västerländska klassiker.

Projekt går ut på att jag rekonstruerar Brecht boksamling och att jag av papperet i dessa, bygger jag små modeller av tält och andra enkla nödbostäder. Jag kommer att applicera modellerna i formationer på flyttkartonger, väggar och golv beroende på var projektet visas. Under projektet kommer jag att ha workshops där besökare kan bygga modellerna och hitta nya sätt att konstruera enkla skydd av böckerna. Jag hoppas också att besökarna vill delta genom att bidra med förslag på och exemplar av böcker som är värda att räddas vid en påtvingad landsflykt.

Förhoppningsvis kommer detta rätta till den snedbalans som Brechts boklista är behäftad med. Tanken är att orden i böckerna i bokstavlig mening ska omvandlas till skydd för behövande människor. I processen förstörs förstås böckerna och blir mer eller mindre oläsliga, vilket korresponderar med den process som uppstår när människor drivs på flykt; kulturel infrastruktur förstörs och fragmentiseras, mening och sammanhang går förlorade. Förhoppningsvis kommer ändå väsentliga delar av texten leva vidare i alla dem som tagit del av den.

Susanne Högdahl Holm

Kategori: Barn och ungdom

Arkiverad Fri entré

14 apr, 2014

måndag
16:00-19:00