Element

Årets tredje utställning står konstnären Steven Taipale för. Läs mer om hans ord om Element nedan!

Vernissage: 13 mars
Utställningsperiod: 30 mars - 23 april

Jag har målat i nästan 50 år och har i princip alltid varit en naturmålare. Ljus och skugga och deras spel i naturen har alltid fascinerat mig.

För ca 5 år sedan började jag ett nytt projekt, att helt enkelt hitta på något nytt. Men ända något som handlade om natur. Jag började med akvarell.
Modernt och mycket färg! tänkte jag. 

Under 50 talet kom det en konströrelse som heter ”Abstrakt expressionism”. En konstnär som heter Paul Jenkins blev min inspiration. En Color Field målare.

Min utställning blev en riktig succé.

Men ändå var jag inte nöjd.

Återigen började jag experimentera . Först med en kraftig akrylstruktur där jag oftast hällde ut rakt från burken för att undvika den platta ytan med akvarell. Jackson Pollack bidrog till inspiration med hans dropp- teknik men jag tänkte att jag inte ville upprepa för mycket av hans komposition.  Jag tänkte att jag inte ville att något skulle hända två gånger, som i naturen, men samtidigt ville jag få ordning i kaoset och skapade mer form i ´dropparna´. Jag kom I princip fram till en vit abstrakt ”relief skulptur”.

Men Färg! Det var nästa steget.
Men inspiration av Paul Jenkins började jag att experimentera med lös, rinnande färg. Akvarell var för känsligt för miljön. Jag ville ha något som undvek inglasning. Olja har för mycket starkt lösnings medel. Därför valde jag akryl. Jag började jag med en lös akvarell konsistens och hällde helt enkelt ut färgen på duken. Resultatet var väldigt vackert och intressant tyckte jag.
Men vad hade jag kommit fram till? Mitt måleri hade skapat känslan av Jord, Vatten, Eld, och Luft kombinerat med vitt som representerar den del av universum som vi inte ser och som dessutom är den delen där människors själar är närvarande.

Arkiverad Fri entré

30 mar-23 apr, 2013

måndag
12:00-19:00
tisdag
12:00-17:00
onsdag
12:00-19:00
torsdag
10:00-17:00
lördag
11:00-15:00

Konstfoajén